Психотерапията в група е подходяща за хора, които желаят да общуват и търсят контакт с някой, които ги разбира. Обикновено, това което привлича вниманието в една психотерапевтична група е общ проблем, примерно – натрапчиви мисли или желанието да се откаже някакъв лош навик. Всяка терапевтична група създава своя атмосфера на съпричастност, която помага за по-бързото и лесно преодоляване на така наречените вътрешни конфликти. Вътрешният конфликт е основна причина за негативни настроения и тревожност. Някой от проблемите, които се повлияват успешно от групова психотерапия са:

  • Натрапчиви мисли и действия
  • Психосоматика – реакция на тялото, която се изразява в заболяване.
  • Проблеми в комуникацията
  • Несполучливи връзки с партньорите, неспособност от създаване на траен контакт.
  • Тревожност – депресия след раздяла или изоставяне; някои фобии …
  • Безпокойство – нарушения в съня и др.
  • Зависимости, в лека форма – групата е прекрасен начин за избавяне от зависимости. В тежка форма – има и други условия, които са важни за постигане на успех.

Може би най-важното за груповата психотерапия е енергията, която хората чувстват като подкрепа и намират мотивация за промяна. За да разберете добре колко е силна как влияе групата, трябва да сте поне малко екстроверт – човек, който обича да контактува. Това лесно може да го изясните като се самонаблюдавате и прецените сами за себе си как реагирате, когато имате проблем с някого. Дали предпочитате да сте сами или се обаждате на приятел, за да споделите? Екстровертът винаги търси контакт! А терапевтичната група дава най-добрите контакти, защото споделената болка не е толкова силна като тази, която натрупваме в себе си.

Има различни форми на групова психотерапия. Една от най-успешните напоследък е констелацията. Констелацията може да се направи и индивидуално. В група обаче, се разгръща мощната сила на хората, която буквално прави видим проблема, а след това посочва пътищата за неговото решаване.

В традиционната групова психотерапия също се преминава през вътрешна трансформация. Походът не е како в констелацията, но резултатът е същият.

Най-важното си остава енергията на групата, от това идва въздействието.

Ако вие решите да опитате групова терапия, знайте че, винаги можете да присъствате като наблюдател и да не разкривате своите съкровени чувства или спомени. Дори само това – да бъдете в групата, може да преобърне представата ви за дългогодишен конфликт, който ви е тежи, и скоро да усетите промяна в отношението си към него.

 

За участие в групова психотерапия, свържете се с мен.

Люба Комитова – 0887 689903