Когато живеем по обичайния начин, или казано с други думи – имаме ежедневен ритъм на живот, с който сме свикнали, всичко сякаш е предсказуемо и спокойно. Разбира се не е нито предсказуемо, нито спокойно, но със сигурност е познато. Ако обърнем поглед назад какво ще видим? Някой от нас са били изключително натоварени с работа, други с учене, с ангажименти, конфликти, проблеми… но нищо отвъд очакванията, нищо за което да не сме се сетили, че може да се случи! Дори и страховете бяха познати.

Знаете ли, че най-силно въздействие върху човешката психика оказват внезапните промени? А тази криза, в която попаднахме е точно такава. Именно това създаде големия шок в душите на хората, а не страхът от смъртта, както много често чувам да се говори. По-скоро се активираха множество страхове, за които бяхме забравили, че съществуват. Имаме си работа с много силен враг – невидим и коварен, но по-силно и въздействащо е това притискане до стената, сякаш нямаш избор, сякаш нищо не зависи от теб! Затова сега ще използвам всичко, за което се сещам и с което се занимавам повече от 25 години, за да реагираме адекватно и да съберем всички сили в полза на живота, в полза на оцеляването и полза за съхраняване ценностите на душата.

Представете си, че четете роман. Кое ви допада най-много – началото или краят, или може би историята в романа? Колкото и да е интересно, знаете че ще свърши и също знаете, че винаги можете отново да отворите книгата и да започнете отначало. Така ще си припомните героите и  онези моменти, които ви дават нещо – емоция, размисъл. Животът ни е точно като роман – има начало и край, но с тази разлика, че е неизвестно кога и какъв ще е краят. Всеки път, когато се обръщаме назад и си спомняме своите преживявания, прелистваме романа на живота. Така имаме на разположение всичко до този момент, което можем да използваме, за да продължим да градим бъдещето си, на базата на натрупания вече опит, независимо, че неизвестността продължава да съществува, защото тя е непроменяема величина! Това е едно от най-важните неща във философията на йога, както и на психологията – ние не можем да контролираме кой знае какво в живота си! Около това качество – контрол (много често), се завихрят вътрешните борби, които стават предпоставка за тревожност от всякакво естество. Ако успеем да се фокусираме в силните си страни и да ги превърнем в източник на енергия, тревожността ще бъде овладяна и несамо това, ще бъде заменена с креативни пориви и смисъл. Това е нашата задача сега – да бъдем силните си качества, да бъдем същността си и най-после да преминем отвъд ограничението на вменените убеждения, защото те са – външни, насадени от гледните точки на някой друг и не е сигурно, че са успешни, защото доброто за един не значи, че е добро и за друг. Успешно е само това, което правим, на базата на извлечени впечатления от лични преживявания. Вие имате вашия опит, вашите архиви пълни с впечатления и идеи, и ако решите можете да се доверите точно на тях, защото там е тайната за Вашия успех.

И така стигнахме до практическата част. Обикновено я правим като медитация, но тук ще се опитам да опиша нещо съвсем достъпно за самостоятелна работа. Медитациите са на разположение в канала на „Йога Хридая“ в YouTube и винаги можете да ги слушате, безплатни са. Всеки петък качвам нова медитация на актуална тема.

Ние сме различни, защото имаме индивидуалност, но нещо ни обединява – всички сме хора. Всеки има своя роман на живота и всеки има своя шанс да изживее живота си щастливо. Ако искате да се почувствате добре, дори в такъв сложен момент като настоящия, опитайте да не изпадате в дълбоки размишления, а да отгърнете вашия роман на онази страница, която считате за най-важна! Дайте възможност живителната сила на емоцията, недокосната от времето и пространството да се настани в ума ви и да остане трайно там, защото това е нейното място. Може би ще се сетите за толкова много нереализирани намерения, толкова много мечти, които точно сега, в момента на промяната, успяват да излязат на повърхността и да се заявят като реални, защото твърде дълго са били под завесата на стереотипа на така наречения – нормален начин на живот. Не, нормално и истинско е това, което решаваме да направим сега. И щом веднъж видим вместо задънена улица, мост във времето, който води към нов вариант за реализация, това е което ви трябва, към това се стремим не случайно, а осъзнато.

Приятно пътешествие в безграничния свят на душата.

Не знам дали това послание ще ви бъде полезно, но знаете ли, нищо не пречи да опитате J

Успех!

Бъдете здрави!

Автор на статията – Люба Комитова