Дихателните техники са безценни, защото всяко състояние в организма се влияе от тях. Правилната им употреба може да направи чудеса.

За да сме точни в представата си за дихателните техники трябва първо да разбираме как се постига въздействието от тях.

Това, което наричаме енергия в окултните учения /тайни учения/ се счита за нещо, което е в основата на всички процеси в микро и макрокосмоса, това което е невидимо за сетивата ни, но няма как да си представим света, живота и съществуването без нея. Енергията в човешкото тяло е оживяваща, тя е най-важна за здравето и за психиката на човека. Енергията е пряко свързана със съзнанието. Съзнанието е разум и когато говорим за самоконтрол ние всъщност говорим за контрол на енергиите си.

Емоцията може да бъде представена като енергия. Когато сме тихи и спокойни тогава сме като езеро с гладка повърхност. Когато изпитваме някакви чувства ние усещаме вълнението като прилив на сила – енергия и сме готови на всякакви екстремни прояви. Ако се опитаме да контролираме тези чувства тогава разбираме колко е трудно това и как е почти невъзможно да го постигнем. Причината е че енергията е толкова мощна, че никакъв умствен контрол не може да я спре, освен ако не се владее някоя техника специално за това. В съвременната медицина няма такива техники. Това е така, защото тя се развива в съвсем друга посока и не разчита на такива абстрактни практики и теории. Затова пък всички нетрадиционни учения се занимават основно с тези неща. И така, за да внесем яснота нека да вземем за пример теорията в йога за енергийните потоци – нади и нервната система. Основните потоци – Ида и Пингала са олицетворение на двете противоположни състояния – пасивност и активност на човешката психика.

При една добре подбрана дихателна техника тези две състояния се хармонизират и човек се чувства добре. При редовно упражняване на различни упражнения за физическото тяло съчетани с дишане и медитация с релаксация човекът би следвало да е една много добре функционираща система, било то погледнато от здравословен аспект или психологичен.

За да направим каквото е необходимо ни е нужна подготовка. Това може да се постигне в групови занимания или индивидуално. За индивидуални практики ви е нужна лична програма, защото тя се изготвя като се съобразява с личните особености на всеки човек.