Феноменът – живот дали е случайност? Едва ли има човек, който не си е задавал въпроса – От къде идваме? А може би по-интересно е къде отиваме? Каква е истината за нас – хората и щастието, което всеки търси и за всеки е различно.

Всеки ден се срещаме с изпитанията на живота, неизбежните и трудни моменти са част от дните и нощите ни. Когато се изправяме пред поредните проблеми, понякога внезапни, силно разтърсващи ситуации, тогава нашата вътрешна природа се събужда, проявява се друга личност, която до скоро не сме познавали. Често откриваме неподозирани сили в себе си, а друг път пропадаме сякаш в бездна, безпомощни да се справим. Причините за нашите нови прояви са скрити зад тежка завеса от вече усвоени начини на мислене и реагиране.

За да успеем да овладеем себе си първо трябва да се обърнем навътре и да се опознаем.  Трябва всеки да го направи сам. Себепознанието е естествен и индивидуален процес. Можем само да почерпим от знанието на мъдрите – светила в психологията и да намерим посоката в пътя си. Промяната се случва с лични преживявания натрупване на опит. Това е най-трудното изпитание в живата. Всеки път, когато трябва да проявим самоконтрол и успеем да направим нещо, което дълго време не сме успявали, то това е стъпка към щастието. Защото намираме щастието в удовлетворението, в успеха, в постигнатата цел. А да промениш нещо в себе си е наистина изключително трудно.

Който владее ума си и реакциите си, той е силен и преуспяващ. Идеята, че този свят съществува на основата на причинно-следствената връзка и всичко е свързано  е фундаментална истина и създава база за  градивна промяна чрез съзнателно насочени мисли и действия спрямо себе си. Цялата психология е насочена към тази вътрешна промяна. Можем да го наречем – развитие на интелигентността.

Ако разберем себе си, ще разберем целия свят. Ако подарим щастие на себе си, ще подарим щастие на целия свят. Ако намерим своята сила и я насочим към съзиданието и радостта във всички форми  на проявление, какво ще се случи тогава?

Всеки има право да опита, да намери щастието, където и да е то. Щом съществуваме и ни има, щом тук на нашата Земя е сътворен животът, ние – човешките същества имаме благословията да усетим, да вкусим, да изпитаме живота във различните му нюанси. Как ще оценим този уникален шанс, в това е личният ни избор.

„Вие трябва да бъдете промяната, която искате да видите в света“. Махатма Ганди

статия – Люба Комитова