„И най-дългият път започва от първата стъпка.“ Конфуций

Има един безкраен океан в подсъзнанието и това е океанът от мислите и чувствата ни. В него се зараждат страховете, които понякога са толкова мощни, че обсебват съзнанието. Някой може би ще каже, че неговите страхове са от напълно реални ситуации и каква е връзката с някакви минали спомени? Да, така е, ние непрестанно сме провокирани от настоящия момент – от всичко, което чуваме и виждаме наоколо. Но, какво ни пречи да се изправим пред тези външни влияния и да ги елиминираме? Пречи ни именно тази кодирана в подсъзнанието информация от миналия ни опит, от лични преживявания и наблюдения. И когато вътрешния ни глас казва, че нещо ни заплашва или, че губим контрол над себе си, или чувстваме, че не всичко зависи от нас, тогава от подсъзнанието се надига емоционална вълна и залива всичко като ни кара да забравим колко много сила притежаваме. Коренът на страха е в подсъзнанието и затова е толкова трудно да се владеем. Най-важното е да развием осъзнаване, че има начин това да се промени. Целта ми тук, в този материал, е да ви предоставя една от основните техники за работа с личните способности, които бихте могли да използвате, стига да ви е интересно. Моля, погледнете на всичко това като на приятен експеримент, който вие ще направите, а не като на задача. Да се изправиш пред страховете си не е лесна работа, но помислете само, колко много неща ще научите за своя вътрешен свят и когато започнете да разбирате механизма, по който реагира тялото ви, примерно с паник атака, ще знаете защо го прави, и следователно ще знаете как да му повлияете!

ПЪРВОТО и може би най-важно нещо е моментът на вземане на решение. Не подценявайте този момент. Ако вие днес решите да започнете някоя практика за подобряване на вътрешното си състояние то тогава трябва да извършите и действие. Това трябва да продължи и утре и вдругиден и така докато не си кажете – стига толкова, вече нямам нужда от това. Обикновено няма да имате нужда или, ако сте постигнали добър резултат или, ако не виждате резултат. Затова, когато започваме работа със себе си трябва да имаме план. Това е ВТОРОТО нещо, което правим – програма, която ще следваме. Програмата включва: техники; време и записки.

  • Оставете всичко, което знаете по темата настрани (може да отнеме време, но е важно да освободите ума си) Добър резултат дава тази нагласа – кажете си, че ще анализирате по-късно и изчакайте да се появи усещане за празнота, сякаш нищо не сте чели или чували за вашия проблем и сега за първи път ще работите с него.
  • Дишайте възможно по-бавно от обичайното, но не толкова бавно, че да се уморите от следването на дъха. Просто дишайте бавно.
  • Сега се фокусирайте във въздушната струя, която навлиза през ноздрите ви и ви подхранва с енергия, защото във въздуха има енергия. Усещайте и излизащата струя въздух през ноздрите ви. Ако се появи някоя мисъл, отместете я с намерението да й обърнете внимание малко по-късно. Бъдете фокусирани само в дишането ви тук и сега. Започнете да прокарвате съзнателно идеята, че вашето съществуване е много важно за вас, но и за другите около вас, за хората, които ви обичат, хората които мислят за вас, също и за тези, които се нуждаят от вас.
  • Вживейте се в ролята на този, който искате да бъдете. Искате да се отървете от натрапчивите мисли или от какво? Искате да сте свободни от негативните емоции, които ви пречат да живеете спокойно. Ето сега имате тази възможност. Може би някой друг решава вместо вас? Кой решава? Ако има предопределение, ако има съдба, то тогава вие върху какво имате власт? Вашата свободна воля! Издишайте и си спомнете кой сте всъщност – отвъд влиянието на суетата, отвъд натрапените страхове, които ви държат в подчинение на чужди цели, отвъд илюзията, че нищо не зависи от вас! От вас зависи как се чувствате сега. Направете своя избор. Не променяйте нагласата си под какъвто и да е предлог. И отново, и отново продължавайте да се свързвате със истинската си природа – хармонията, позволете на лек сън да ви понесе в приятно отпускане на сетивата.
  • Време е да се върнете тук, в настоящия момент. Раздвижете се и отворете бавно очите си.

Това е една от основните практики, когато започваме да работим със себе си. С времето ще се променят много неща. Ако ви е много трудно да направите сами това упражнение, опитайте с някое от видеата, които съм подготвила в нашия канал https://www.youtube.com/watch?v=4vCoRA2ou4A&t=11s. Действително не всеки приема този тип методи, но ако успеете дори само да се фокусирате в дъха си ще се почувствате по-добре, защото първата стъпка е да накараме ума да отстъпи назад, да спре да държи контрол. Натрапчивостта е качество на ума. Мислите са качество на ума. Подсъзнанието реагира на мислите като предизвиква реакция в тялото. Ние се защитаваме от опасности точно по този начин, но ирационалните страхове са само игра на ума. Точно затова е важно да се започне с техники за контрол на ума. Тогава започва промяната.

ТРЕТО – Водете си дневник, в който да описвате накратко как се чувствате, какви промени настъпват с времето и други неща, които считате за важни. Записките могат да бъдат под формата на символи, да нарисувате нещо. Това е доста по-бърз начин да се запомнят дълги преживявания. Темата за символите е обширна и ще я разгледаме в някой друг материал, но за сега, ако се спрете на такъв начин на записване на впечатления, опитайте се да рисувате тематично. Примерно – ако искате да запомните спокойното състояние, нарисувайте полумесец и няколко звезди …

Надявам се да извлечете полза от тези редове 🙂

Можете да се свържете с мен, в случай че всичко това ви интересува.

Автор на статията: Люба Комитова