Една медитативна техника за вътрешния мир.

И тъй като няма друг начин, освен личното преживяване, да се убедим дали едно нещо е вярно или не, дали това нещо е точно, което ни трябва, нека да опитаме следното:

Прочетете тези редове и след това се опитайте да си ги предсатвите без да пропускате нищо.

Настанете се удобно и по време на тренинга затворете очи.

Представете си, че тръгвате на разходка. Мястото е напълно непознато, но се чувствате добре. Дочувате приятни звуци. Цветовете около вас са истинска магия, те са важни за вас и ви навяват усещане за спокойствие.

За какво мислите в момента? Уловете мисълта си и я анализирайте без да отсъждате каквото и да е. Оставете я да отмине и се върнете към мястото, където бяхте преди това. Върнете се към усещането за спокойствие. Изберете сега нещо, което силно ви вълнува и се фокусирайте върху него. Всичко друго – мисли, тревоги, емоции – оставете за по-късно. Нека вниманието ви изцяло се насочи върху избраната цел. Анализирайте я. Вижте всички нейни аспекти. Когато приключите, моля засилете въображението си и си представете нещо, което ви радва и стопля. Използвайте спомен изпълнен с оптимизъм, например някое ваше постижение, успех. Накарайте това усещане да ви обхване напълно реално. Просто засилете спомена за радостта. Останете с това усещане в себе си и го запазете колкото може по-дълго време.

Върнете се към настоящия момент, раздвижете се без да бързате. Отворете очи бавно.