От къде идва вярата ни в себе си? От къде идват дарбите и способностите ни? Защо с някой роднини се разбираме, а с други не? Какво знаем за рода си и доколко считаме, че животът на предците ни е от значение за това, което се случва с нас в настоящия момент? Всички тези въпроси са обект на родовата терапия.

Случвало ли ви се е, когато сте били в труден период, в съзнанието ви да изплуват образи на ваши роднини, без значение къде се намират – близо, далеч или не са сред живите? Може би в моменти на усамотение чувствате нечие присъствие и знаете, че не сте сами, че има една духовна връзка с вашия родствен енергиен егрегор. Ние не сме попаднали случайно тук и сега. Всеки човек има родова линия, изградена от всички свои предци. И така както един наниз от перли става все по-дълъг с добавянето на още една перла, така ние сме поредната перла в своя род.  Без значение дали осъзнаваме или не, дали искаме или не, ние носим в себе си особеностите на родителите, бабите и дядовците, прародителите и пра-пра роднините си. Ако не вярвате в мистичните обяснения за пренасяне на кармата от минал живот към сегашния, ако ви звучи пресилено, че може нещо направено от баба ви, да влияе върху живота ви, то тогава опитайте се да приемете, че носите гените на баба си, както и на нейната майка и т.н. Това пренасяне на качества, способности, темперамент, нрав и визия, в източната култура се нарича кръвна или родова карма. По този начин до нас, под формата на фобии, страхове и други тревожности, достигат и непреработени вътрешни конфликти. Дори да звучи странно, факт е, че типа на психиката също се пренася от поколение на поколение. Всички характеристики на личността се предават под формата на така наречената родова карма. Понятието карма не е българска дума.  Коренът й е от санскрит, а смисълът, който се влага при употребата й е причинно-следствената връзка от действията и мислите извършени от някой. Става въпрос за това, че всяко действие или дори само мисъл, имат последствия. Кармата може да бъде групова и индивидуална. Когато говорим за родова карма се имат предвид именно тези невидими, но съществуващи връзки с нашите предци.

Всичко би било много лесно, ако можехме да предвидим последствията, ако можехме да планираме своя успех или, ако можехме да започваме начисто всеки път, когато решим, че сме допуснали грешка. Животът обаче, не е като партия шах и не можем да изсипем фигурите на земята, когато губим, а после да забравим за играта. Не, животът е сцената на реалността и всичко, което правим, и всичко което се е случило във времето, още преди нас да ни има, оказва влияние върху живота ни тук и сега. Връзката с рода е един от най-важните компоненти, оказващи влияние за изграждането на личността на всеки човек.

Нашият принос в родовата линия е това, което правим в живота си, както и от това дали се развиваме напред по пътя на еволюцията или зацикляме, пропадаме. В родословното дърво на рода ни има много клони, един от тях сме ние.  От това как ще изживеем живота си зависи какъв ще е пътят на децата и внуците ни. Не всичко обаче зависи от нас, изборите, които правим са повлияни от кармата.

Сега е моментът за въпроса „А къде ми е свободната воля?“ Този въпрос е ключът към промяната и към всичко, с което се занимаваме в родовата терапия. Свободната воля е дълбоко осъзнат избор и може да бъде повлияна от емоциите и егото! В родовата терапия, свободната воля играе съществена роля. За да разберем как точно свободната воля влияе на това, което ни се случва, първо трябва да разбираме какво е свободна воля. Това са онези моменти на личен избор, в които осъзнавайки рисковете и всякакви непредвидими последствия, вземаме решение и го превръщаме в действие. Свободната воля е осъзнат избор.

Родовата терапия е един от начините, чрез които можем да стигнем до корена на проблема. Обикновено хората, които избират родова терапия са достигнали да прозрението, че в живота им се случват независещи от техните намерения и желание събития, които освен, че са неприятни, са и повтарящи се. Понякога се случва в едно семейство да има непоносимост между братя и сестри, както и между братовчеди. На пръв поглед нещата често изглеждат банални и прости, но когато навлезем в необятното пространство на родовата история, пред нас се разкриват факти, които  разкриват болезнени истини, причинили дълбоки психологични травми.  Посредством терапевтичния процес ние навлизаме в дълбинния свят на душата. Търсим и намираме отговори на сложни житейски ситуации, припомняме си повтарящи се събития, разглеждаме особености в отношенията с хората, с които все не можем да се разберем… В един миг става трансформация на друго ниво. Тогава идва промяната, идва и осъзнатия избор – свободната воля, но вече през нов поглед. Често този нов избор е дълго очакван, желан и бленуван! Това е един от начините да се пречисти кармата.

Ето някой теми, които се повлияват много добре от родовата терапия:

  1. Избор на партньор и успешна връзка;
  2. Взаимоотношения в семейството – конфликти и негативни емоции;
  3. Професионална реализация – трудности в попадане в омагьосан кръг;
  4. Тревожност – чести депресии, паник атаки, чувство за безизходица и др.
  5. Намиране на посоката за духовно развитие.

Можем да се замислим за необяснимите неща в живота си, дали наистина ние сами създаваме сложни ситуации или има някаква друга причина? Родовата терапия, също можете да срещнете като – констелация, дава шанс за пречистване на кармични връзки, носещи отпечатък в настоящия живот.

И накрая нека не забравяме, че никой не може да направи нещо за нас, ако не му разрешим!

Благаодаря за вниманието!

Автор на статията: Люба Комитова