Когато гледате филм имате ли усещането понякога, че участвате в него? После, дълго време се сещате за отделни моменти и ги преживявате отново. Това е само филм, а колко надълбоко може да достигне. Сега обърнете поглед назад във вашия живот и вижте разни спомени, някой са много ярки, други сте ги забравили. И в реалния живот и във филма, както и в книгите можем да имаме своите преживявания, които надигат емоцията и ни карат да се вълнуваме. Ето така непрекъснато сме или участници или наблюдатели в реалността или във виртуалния свят. Това, което наричаме реалност е всичко, което свързваме с живота си – дейност, взаимоотношения, планове за бъдещето. А това, което наричаме виртуален свят е всичко друго – филмите; историите, които слушаме; телефоните ни с всички приложения в тях и фантазиите ни. Ние преживяваме своите реалности едновременно и те се преплитат, като често нереални и несъществуващи събития могат да предизвикат силни емоции и съответно физическа реакция. Това може да стане причина да не се чувстваме добре, дори може да доведе до промяна на настроението и поведението ни в реалния живот, което е чиста намеса отвън навътре в живота ни! Как става това? Емоцията не признава ограничения. Дали ще се разплачете по време на филм или от реална житейска ситуация, това си е емоция и тя се проявява като реакция на физическото тяло.

Убедена съм, че си давате сметка, че сте свързани със света около вас. Все пак нали имате контакти, работите или просто правите нещо. През цялото време, без значение дали го осъзнавате или не, вие правите своя избор как да се чувствате и на какво да обръщате внимание, тоест вие подсъзнателно избирате дали да сте участник в играта на живота или наблюдател. Участникът действа, а наблюдателят събира впечатления. Ролята на наблюдател се счита за много важна в източните учения за себепознание и вътрешно израстване. Има специални техники, с които се учим да развиваме това умение. Това е един начин да се дистанцираме и да останем встрани, неангажирани с обекта на възприятие. Тогава няма да се прояви емоцията. А успеем ли да изконтролираме емоцията ще можем да внесем контрол във вътрешния си свят и ще вземем коренно различни решения за своето поведение и настроение, което от своя страна се отразява на реалния ни живот.

Ако сега си задавате въпроса – за какво ми е всичко това, ето защо – защото искате да разбирате природата си все по-добре.

Вие сте уникален! Знаете го, нали. И тази ваша уникалност се изразява в правото на свободната воля и избора, който правите, за да изживеете живота си пълноценно. В един момент всичко опира до това – дали живея пълноценно.

Сега ще разнищим въпроса за ролята на наблюдател. Колко пъти сте се чувствали така? Може би никога? Или всеки ден. Всъщност това е най-същественото за вътрешния ви мир. Защо? Защото когато сте наблюдател вие сте дистанциран. Това означава, че емоцията е под контрол. И, опитайте се да вникнете в това – вие имате шанс а се дистанцирате от всичко, което считате за външно, ненужно, маловажно, всичко, което ви изсмуква енергията, всички дразнители! И естествено, да сте участник в това, което искате – вашата реалност, онази която избирате.

И накрая, като обобщение на всичко казано до тук, на разположени е са много техники за самоконтрол на ума , на емоциите и въобще за себеосъществяване. Прилагам линк към една медитация, която съм записала с огромното желание да се научим да разбираме вътрешния си свят. Надявам се да ви е от полза 🙂

https://www.yoga-hridaya.com/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be/

Успех!

Автор: Люба Комитова