Хармонията на личността е състояние на вътрешен баланс и усещане за удовлетвореност. Това зависи от състоянието на основните компоненти от структурата на човека – емоции, мисли, чувства. Особено важни са разбиранията за живота, начина по който обичаме, както и това в което вярваме. Дисбаланс се получава, когато някой от тези лични особености не се вписва в средата, в която живеем. В такъв случай може да се потърси причината и да се прецени какви са възможностите за нова гледна точка, с цел да се приеме реалността. Ако не се постиигне успех вероятността да се достигне до хармоня е много малка. Последствията са – безпокойство, безсъние, понякога паник атаки, световъртеж, изблици на гняв и др.

Да си в хармония означава да си в мир със себе си и с околния свят. Мъдреците, от различни култури, ни дават съвети и напътстивия как да се освободим от вменени (външни) убеждения, които ни водят до този вътрешен дисбаланс и дори понякога до обезличаване.

Най-добре се чувстваме, когато сме СЕБЕ СИ. Да бъдеш себе си означава да си в хармония – да няма противоречие между разбиранията за живота и това което става в реалноста. Това не е толкова лесно колкото изглежда. Ние сме човешки същества и притежаваме уникална система за оцеляване, която се контролира от мозъка ни. Мозъкът прави връзки между убеждения и реалност и когато няма синхрон между двете се активира реакция, която се изразява в тревожност – депресия, апатия, агресия, потиснатост и др… Мозъкът се намесва с всички средства, в полза на оцеляването и това качество ние наричаме – адаптивност. От тук идва и трудността – да бъдеш себе си, когато не си разбран и живееш с вътрешно напрежение. Точно по тази причина е много добре да познаваме психиката си, да разбираме защо сме такива каквито сме. Следващата стъпка е да намерим начините за справяне с дисбаланса. Отново стигаме до лчните особености и тук е мястото на психотерапията, с помощта на която да направим промените, от които имат нужда тялото и умът.

Ето някой идеи за работа със себе си:

  • Помислете дали водите здравословен начин на живот? Какво разбирате вие под – здравословно и нездравословно? Има ли разминавене в концепцията ви за здравословен начин на живот и реалния ви начин на живот? Можете ли да направите някакви промени, които да ви накарат да се чувствате по-добре, като физически, така и емоционално? Какви са тези промени?
  • Някога занимавали ли сте се с упражнения за контрол на мислите? Опитайте се да проследите спонтанните си мисли като първо се настаните удобно и се отпуснете. Така ще разберете кои са водещите ви мисли, а от там и водещите емоции, защото те са свързани с мислите. Имате ли усещането, че нещо ви се изплъзва, и незнайно откъде се появява идеята, че искате да победи разума?
  • Обичате ли някой? А, той обича ли ви? Връзката ви хармонична ли е? Искате ли да подобрите нещо във взаимоотношенията си? Може би сега е момента да поговорите първо със себе си и после с най-близките си хора и да почувствате силата на връзката ви!

Можем да продължим в тази посока и така ще опознаваме все повече вътрешния си свят. След това ще можем да го подредим и да изолираме ненужното.

Хармонията настъпва, когато сме в пълно единение със същността си и не влизаме в конфликт с околния свят :)

Някой методи и техники, които можем да направим заедно:

Констелация – индивидуално. Ще потърсим причините, които водят до дисбаланс и ще поработим за изчисването им.

Себепознание – вашия свят с принципи и норми на поведение – пълен синхрон с реалността.

Дишането като начин да въдворим спокойствие в себе си

Медитация – умението да се отпуснем и да дадем възможност мозъкът да си свърши добре работата. Това се силно трансформиращи практики. Успехът често идва точно от тук.

Пренареждане на приоритетите. Ако се вгледате в животта си отстрани, бързо ще откриете какви са вашите приоритети. Харесва ли ви така? Искате ли да промените нещо? Да го направим заедно!

Не забравяйте да си правите подаръци :) Нали се обичате!

 

Автор: Люба Комитова