Какво всъщност е депресията? Как да разберем дали наистина сме в депресия или някакво друго некомфортно състояние?

Сигурно е че всеки човек понякога е депресивен. Характерни белези са: усещане за безисходица; вглъбяване в проблема; ситуацията, която е причинила състоянието се върти непрестанно в мислите; губене на смисъл в почти всичко, а понякога и във всичко… и други подобни.

Ето как изглежда по-образно депресията:

„Тя върви сама по тихите улички в сумрака на наближаващата вечер. Няма посока и цел, само върви и умът й прескача от тема в тема, от мисъл в мисъл и сякаш нищо няма значение. Всичко изглежда безсмислено. Очаква я още една безкрайна нощ, безсънна и тягостна. Има приятели, има близки хора, които обича и я обичат, има книги, филми и какво ли не друго, но сега всичко това няма значение. Разходката, колкото и да е дълга ще свърши и тогава идва тя – самотата…“

Депресията може да се преодолее и да се използва като опитност и сила.

Кабинетът за психологично консултиране се намира на бул. „Ст. Стамболов“№120, ет 2, стая 225. Телефон за контакти – 0887 689903 – Люба Комитова

 

Накратко депресията и как да се избавим от нея:

Депресията идва като следствие на важни събития, които не са благоприятни или е посята като начин за реагиране още в детска възраст. Тя се активира, когато има трудности в живота и може да стане част от характера на човека, може да завладее ума му.  Депресията е модел на поведение, който винаги е зов за помощ. Дали е като следствие на семеен конфликт или като прекалено благоприличие, или несподелена любов тя със сигурност говори за нарушен вътрешен мир. Можем да излезем лесно от нея, но можем и никога да не излезем. Причината е че тя може да се използва с някаква цел, напълно неосъзнато и също така напълно осъзнато.

Никой не иска да е в депресия, но все пак може да се случи и точно за това е добре да се знае, че има начини да се избавим от нея.

Нека да погледнем състоянието на депресия отстрани.  Разгледайте ситуацията така сякаш не ви засяга. Накарайте ума ви и логиката ви да подредят всеки детайл и накрая погледнете картината безпристрастно. Това означава да се дистанцирате от собствените си чувства. Не е лесно. Само не се отказвайте. Прибавете към картината безупречната сентенция, че всичко се променя и съответно и това ще се промени и приемете факта, че трудностите ни правят по-силни. Дайте си сметка, колко силен трябва да е човек, за да може да издържи на подобно напрежение и оценете собствените си способности. Освен всичко друго, колкото и да ви е трудно, непременно намерете някой на когото да споделяте своите мисли и намерения.

Преодоляването на депресията представлява активиране на волята на човека. Докато е в депресия човек губи силата си. Един от начините да се почувствате по-добре е да направите точно обратното на нея – да събудите агресията във вас. Те са две противоположности. Една лека агресия или просто да кажете смело какво мислите, веднага ще ви накара да се почувствате по-добре. Когато сме готови да изговорим нещата, които ни притесняват ние спонтанно се освобождаваме от всякакви потиснати състояния. Ако трябва намерете някой, които да ви изслуша, само за да свалите напрежението. Просто насочете енергията си в друга посока. Още нещо – намерете другата страна на ситуацията, в която се намерите. Всяко нещо има две страни – намерете я и нека тя да е позитивна. Може би ви е трудно и все пак, опитайте. Казва се, че на човек му се дават такива неща да преживее, каквито би могъл да понесе, е може би Вие трябва да преминете през това, за да продължите напред. Другият вариант е да продължите да се въртите в омагьосания кръг докато накрая или ще ви омръзне и ще спрете или никога няма да спрете и няма да разберете какво има извън него.

Какво да направим, когато сме в депресия?

Във всеки от нас говори интуицията, а тя рядко греши. Дали да не потърсим отговорите на мъчителните въпроси в тази своя същност? Може би само стъпка ни дели от така желаното спокойствие.

При депресия помагат психогерапевтични тренинги и разговори, с които развиваме себепознание.

 

Люба Комитова

 


Консултациите са с предварително записване. Тел – 0887 689903, Люба Комитова