Какво е медитацията? Как да медитираме успешно?

Първото нещо, което бих искала да кажа, щом става въпрос за медитация е, че тя не е техника или метод. Какво е всъщност тя? Обичам едно обяснение – състоянието на спокойствие, лекият унес, като в сън и пренасянето в тишината на вътрешния свят отварят вратата към друг вид осъзнаване. След като излезем от това състояние разбираме, че каквото и да сме чували, чели или очаквали не е било достатъчно, за да обясни медитацията. Тя е едно от тези неща, които никой друг не може да го направи, вместо вас, трябва да се потопите сами и да усетите всичко, което се случва.

Някой медитации са толкова естествени, че дори когато се случват не разбираме, че това е точно състоянието познато като медитативно и остава един спомен за някакво приятно усещане без да му се отдава по-специално внимание. Това са спонтанните медитативни състояния, които всеки човек преживява в своите моменти на вглъбяване. Не е нужно да се учите на това. Просто си спомнете някой момент от вашия живот, когато сякаш за малко не сте били във времето и мястото където сте и през този миг усещането ви е различно от обикновеното – това се случва по време на молитва. Също така може да навлезете в спонтанна медитация с активно движение, еднотипно и многократно – например докато бягате, плувате, играете на каквато и да е динамична игра продължително време без почивка. Може да се случи докато танцувате и сякаш танцът ви е понесъл и дори не знаете как го правите. Много хора влизат в тези състояния докато шият гоблени или други дейности, които ги успокояват. Това са различни варианти на естествена, спонтанна медитация.

Теоретична основа – Медитацията е различно от обичайното състояние на съзнание. Обикновено човек възприема света с петте си сетива и всичко се развива в полето на будното състояние или когато не спим. Навлизайки в медитация се преминава през няколко етапа – първо – от будното състояние в междинното /между будното и сънното/ и се остава в него. По принцип това е много трудно да се направи самостоятелно. Трябва да има водач, който е много опитен и можем да му се доверим. Това е само първата стъпка известна като понятието – отдръпване от сетивата. Докато сме в това ниво сетивата временно не се усещат и изчезва усещането за тялото. Това се случва всеки път, когато заспиваме, но е за много кратко време и е съвсем естествено. Да се навлезе в същинска медитация означава да се развият умения за самоконтрол на ума, чрез които да се навлиза в упоменатото състояние, а по-късно още по-надълбоко. Постепенно с практикуване и много воля се усвоява съзнателно пребиваване в медитация. Излизането от медитация се прави като се използва звук или някакъв друг събуждащ стимул. Не трябва да е агресивно.

Когато сме в медитация се проявяват различни преживявания. Те са много лични и трудно се приемат от околните, които не практикуват медитация. Основна грешка в процеса на медитацията е фантазирането. Да се фантазира не означава да се медитира. Разликата е, че всеки може да си представи някаква картина или образ, след това да изгради цял филм в съзнанието си, но не всеки може да остави да се появят картини и образи в полето пред него спонтанно, без да го програмира или стимулира. Не всеки успява да контролира ума си до такава степен, че той да не се намесва. Това е така нареченото състояние на – наблюдател. Става дума за наблюдаване на вътрешните проявления под формата на мислите ни, емоциите, чувствата.

В древните писания има множество обяснения на медитацията от най-абстрактни до най-простички. Аз препоръчвам само едно нещо – личния опит. За да го придобиете трябва да опитате няколко различни типа медитация и да изберете най-подходящата за вас. След това тя трябва да влезе в ежедневието ви като постоянна практика поне веднъж седмично.

Това което ни дава медитацията е несравнимо вътрешно спокойствие, едно равновесие и усещане за баланс на нивата: тяло – душа – ум.

Тук ще се спра на един тип медитация, който се провежда под ръководство на водещ психолог или йога учител. Този тип медитации са известни като тренинги с психологическо въздействие и могат да бъдат много ефективни за постигане на вътрешен баланс, на така желаното спокойствие, защото чрез тях се стига до дълбоките слоеве на подсъзнанието и се освобождават натрупани напрежения, негативни състояния от миналото.

Регресивна медитация – едно пътуване в миналото. Чрез нежно преминаване в медитация и навлизане в дълбинния вътрешен свят можем да опознаем своите скрити страни. Всъщност целта от този тип медитация е да се освободят напреженията, които по някакъв начин сме натрупали в себе си и нарушават вътрешния ни мир. Техниката е от йога и се използва в хипнотични сеанси, както и в други психологични методики. Регрес означава връщане назад. Именно в медитативно състояние и връщане назад се постига освобождаване от напрежението. Може да се използва в случаи на депресия, тревожност, страхове и др. Регресионната медитация винаги се практикува с водач. Той е човекът, който въвежда лицето в състоянието и след това го извежда от него. Както всяка друга медитация така и този тип е процес. Процесът не трябва да се прекъсва и изисква напълно спокойна обстановка. След сеанса може да се направи лека релаксация, чрез която напълно се възстановява вътрешната хармония.

Автор на статията – Люба Комитова

Вижте графика на медитациите в Йога център – Хридая – ТУК.