Паническите кризи са свързани със страх, но неосъзнат и потънал в подсъзнанието. Всеки човек, в своя живот, по някакъв начин преживява подобни състояния. Това са всички онези моменти, в които сме се почувствали застрашени, било то за живота си, за наш близък човек или за нещо от материалните ни потребности. Страхът в такива моменти е много силен, тъй като тъй като не сме готови да приемем точно тази загуба или каквото и да е поражение. Като пример можем да разгледаме страха от самотата. Основна особеност на този тип страх е че човекът прави много компромиси с принципите си, желанията си, дори с възгледите си. Може да търпи дълго качества у някого, само да не остане сам. Обикновено, когато намери нов обект на внимание и няма опасност от самота, веднага търпението му се изчерпва и поведението му се променя. Тази промяна трудно се възприема от околните, тъй като те  не могат да разберат какво се случва. За тях нищо не се е променило, с изклучение на новото поведение, за което нямат ни най-малко обяснение. Дали за добро или пък не, всичко това се случва на подсъзнателно ниво и едва ли някой си дава сметка как работи този механизъм.

Ние много добре се грижим за страховете си като си създаваме защити. Абсолютно всеки човек е уязвим на някаква тема. Няма човек, които да няма слабо място. Всички предпоставки за активиране на опасността, но не каква да е, а на точно определена, се явяват като КОД за стимулиране на паника. Ако това слабо място бъде засегнато чрез кода, който действа безпогрешно, то веднага се активират всевъзможни защитни сили и системи в организма. Тези защитни сили не винаги са насочени в посока – разрешаване на проблема, а напротив – скриване от проблема, отричане на проблема и т.н. Погледнато от този аспект паниката се явява – защита. Защо точно паника? Смея да твърдя, че просто това е избраният подход от личността. Би могло да се търси причината за паническите кризи. Може да се направят множество изследвания и да се пристъпи към медикаменти. По принцип има много неща, които могат да се направят. Това отново и въпрос на избор. Има решение обаче, което трудно се взема, защото изисква усилие. Това е изграждането на система, стъпка по стъпка към преодоляването на паниката. Следвайки системата се създават условия да се преминава от едно състояние в друго.  Едно нещо, което вече се е случило, пак ще се случи. Приемете този факт. Как да се спасим тогава. Прокарайте в ума си идеята, че можете да живеете прекрасно и с тези неприятни моменти. За това ви е нужно средство! Какво ще е вашето средство? Лекарство? Дали го искате или това е моментно решение?

СРЕДСТВОТО!

Средството за работа с паническите кризи можете да разберете какво е, когато направите анализ на ваш успешен опит да преодолеете кризата. Ако имате такъв, тогава припомнете си всеки детайл от ситуацията. Както имаме код за активиране на една криза така имаме и код за спирането й. За някой хора това е молитвата, за други е да спортуват, да правят нещо или просто да мислят за неща, които ги позитивират. И още – опасност, по-голяма от опасността за паниката: „Клин, клин избива.“ Има и вариант с намирането на логическата връзка. Това не е лесно, но не е невъзможно. Трудността идва от начина, по който сме свикнали да разсъждаваме и да погледнем нещата отстрани е почти невъзможно. Причинно-следствената връзка се открива, когато можете да видите нещата отстрани.

И така, почти същото е положението със страха. Всеки от нас има някакъв страх и това не подлежи на съмнение. В една ситуация един може да изпадне в ужас, а друг да изпитва удоволствие. Вие как мислите, дали ситуацията е причина или отношението към нея?

Открийте своя страх, изследвайте го, докоснете се до него нежно и го разберете. Разберете го. Ако трябва направете, когато сте готови,  регресивна техника, за да разберете какъв е той. Ползвайте професионалист да ви съдейства за тези опити.

Ако вие не можете да намерите вашето средство за справяне с паническите кризи то тогава ползвайте готова схема специално за целта.

Предлагам следните идеи:

1.      Създайте си план за деня, в който да намерите време за себе си. Научете се да практикувате дишане от йога – пълно йогийско дишане и нади шодхана пранаяма. Описание на тези дишания ще поставя в края на статията.

2.      От паническа криза не се умира. Повярвайте най-после в това. Нищо наоколо не се е променило, само вашето настроение и вътрешен мир.

3.      Научете се да наблюдавате мислите си. Това се постига с тренинги. Трябва да седнете или да легнете удобно и да се превърнете в наблюдател на вашите мисли. Те ще започнат да се появяват, но вие трябва единствено да ги пропускате. Така след време ще можете да ги наблюдавате. Това ще ви помогне да навлезете във вътрешния си свят, които е изграден от тях. Бихте могли да контролирате нещата, ако ги разбирате.

4.      Създайте си идея за вашето поведение при евентуална следваща криза. Направете сценарий и опитайте да го приложите при нужда. Не се отказвайте, ако не се получи в началото. Този метод рано или късно сработва.

5.      Ако поне малко вярвате в силата на мисълта то тогава вие бихте могли да се научите да медитирате и да използвате невероятната си вътрешна сила чрез медитацията.

6.      Медитация – изисква тренинги. Не разчитайте на масовите публикации. Трябва да сте много, много прецизни в това начинание. Запомнете – медитацията се случва, тя не се прави. Трябва ви спокойно и тихо място. Не правете движения по време на медитацията. Настанете се удобно – седнало или легнало положение, но за предпочитане е да сте седнал/а.

Опит за начинаещи – най лесно и да използвате някакво движение, за да се концентрирате успешно. Като начало научете се да движите мисълта си с дъха ви. Просто, когато вдишвате предвижвате вниманието си заедно със струята въздух, която навлиза през ноздрите ви и стига чак до корема ви. При издишването отново движете мисълта си, но този път навън през ноздрите. Правете това упражнение поне 10 минути. Най-важното е да проследявате дъха без да се разсейвате. След като свършите с проследяването на дъха непременно си кажете на ум нещо важно и съзидателно за вас от типа – Аз имам силата да постигна целта си /измислете ваше позитивно утвърждение/.  Когато усетите, че вече не се затруднявате можете да опитате и визуализация, но нека да стигнем до там.

Опит за напреднали – вие би трябвало да умеете да влизате в медитативно състояние чрез някакъв метод. Използвайте го и влезте в това състояние. Създайте визуализация, в която се чувствате добре. Може да е гора или бряг, или нещо друго. Влезте във визуализацията си с усещането за ваша територия и направете всички ваши желания възможни. Създайте си логически обяснения и връзки на нещата, които ви безпокоят, но винаги с благоприятно развитие. Вижте добрата страна, винаги има такава. Продължете най-малко 15 минути. За да завършите трябва да си кажете вашето важно утвърждение – позитивна мисъл.

7.      Всеки ден трябва да имате някаква физическа дейност. Изберете нещо, което ви доставя удоволствие и го правете. Дали ще е спорт, йога, плуване, танци или разходка – няма значение. Нека движението да бъде част от ежедневието ви. Така се усилва енергията на човека. Това влияе цялостно на физическото тяло и на духа. Дейността е от най-важните неща за преодоляване на паниката и страховете.

8.      Контакти – не пропускайте всяка една възможност да прекарате приятни минути и часове с приятна компания. Човекът е социално същество и уединението не е добър избор, особено ако имате панически кризи.

 

След всичко казано до тук нека да обобщя – имате времето на своя живот да откриете призванието си и да му се насладите. Наистина ли ще пропилеете тази възможност като се занимавате с тревожни състояния?

Статия – Люба Шулева-Комитова

 

Телефон за контакти: 0887 689903, Люба Шулева-Комитова

За индивидуалните консултации и записване на час  – вижте тук.