Всъщност как е дошла идеята да се посети психолог? Личното ми мнение е, че понякога човек има нужда да сподели своите тревоги с някой, който е отстрани на проблема и също е някой, на който да може да се довери. Наистина, ако можем да се дистанцираме и да погледнем с нова гледна точка със сигурност нещата ще придобият друг смисъл.

И наистина, колкото по-рано се ориентираме как да се справим с настоящия проблем, толкова по-бързо ще се почувстваме по-добре!

Психологически може да се подходи много успешно към безпокойството на вътрешния мир, както и при конфликти в отношенията с близките ни. Не е нужно да е болен човек, за да поговори с психолог. Преди време така се разсъждаваше, но през последните 10 години нещата дори в България доста се промениха. Разговорът обикновено напомня на приятелска среща, но погледът върху проблемите е безпристрастен и не се влияе от емоцията, което е неизбежно между приятели. В днешно време, всеки човек търси начини да сваля напреженията и да се чувства добре. Точно такъв е основният аспект на консултирането и психотерапията – да се почувстваме разбрани, подкрепени и да си дадем шанс да продължим напред.

Методите и системите, които се използват в психологичните сесии неслучайно са насочени към различни потребности. Всеки търси отговорите за своя проблем, решението, което да го отведе до успех. Психологията и психотерапията правят точно това възможно – да намериш посоката. Всъщност, както казва наша поговорка: „По добре е да знаеш къде отиваш, отколкото да попаднеш където не искаш.“ И да добавя, че когато сме наясно със себе си можем да си позволим да вземем решения, които да отстояваме.

Обикновено притесненията са преди първата среща.

Нека да анализираме заедно. Ако вие имате някакъв проблем с партньора си и това ви измъчва, дали ще помогне да споделите с приятели, които ще ви подкрепят, дали ще ви олекне, ако продължите да се самоизтезавате и да чакате времето да реши въпроса? Времето е вариант да отложите нещата, да това е така, но дали ще се почувствате по-добре?  Вие може да изпитвате потиснатост и депресия, когато не сте щастливи, може да сте угрижени от проблеми, които постоянно ви мъчат, но това не означава, че страдате от психическа болест. Възможно е да се стигне и до влошаване на състоянието ви, но само ако не направите нищо. А дали ще се промени живота ви към по-добро, кой би могъл да знае?

За тревожните състояния, за взаимоотношенията и за социалните контакти, за надеждата, че има шанс да се излезе от наглед безизходни ситуации всъщност е ролята на психологичната наука и психотерапията, защото ни водят към себепознание и самопомощ.

За мен психология е важна като наука за вътрешния свят на човека, за начините, по които реагираме, когато се вълнуваме и за умението да контролираме своите емоционални пориви. И колкото повече се самоопознаваш, толкова повече разбираш, че носиш силата, която ти трябва, за да живееш по-добре, по-позитивно и хармонично.

Автор: Люба Комитова