СЕМЕЙНИТЕ ОТНОШЕНИЯ И ЩАСТЛИВОТО СЪЖИТЕЛСТВО

ПРИЯТЕЛИ, ПАРТНЬОРИ ИЛИ СЪПРУЗИ

Как мислите, дали избора на партньор в живота е случаен? Защо, след като постигнем дългожелана връзка с някой се оказва, че имаме много противоречия и вместо да сме щастливи се оказваме в един омагьосан кръг от конфликти.
Както повечето неща в живота ни така и семейните отношения са отражение на представата ни за тях, която се изгражда още в детството ни. Всъщност ние носим в себе си модела, който сме наблюдавали при родителите си. Въпреки че всеки човек е индивидуалност, в него генетично е заложен темпераментът на родителите му. Освен това, според психологията, средата, в която сме израстнали винаги влияе подсъзнателно на избора ни за партньор в живота.
Няма нужда да сте психолози, за да разберете нещата, които ще опиша по-долу. Тъй като част от работата на психолозите е да провеждат изследвания и проучвания как реагира човек в различни ситуации, разполагаме с много статистически данни и факти, които ни водят умозаключения за собствените ни състояния.
И така, предлагам ви да се фокусираме върху някой от факторите, на базата на които се формират семейните отношения.
НА ПЪРВО МЯСТО ВИНАГИ Е СЕМЕЙСТВОТО, в което сме израснали. Това е моделът, който работи подсъзнателно и почти никой не е в състояние да разбере как се случва това. Неслучайно народът казва: „Когато си вземаш жена, погледни майка й, тя ще е такава, когато стане на нейните години.“ Естествено не трябва това да се разглежда като сто-процентова истина, но ние действително приличаме на своите родители. Носим гените им, помним начина, по който са се отнасяли с нас, когато сме били малки деца, помним как са се отнасяли те един към друг. Начинът да обичаме и да отдаваме любов също го възприемаме от тях.
Изборът за промяна – право на всеки.
Щом не ни харесва нещо у някого ние започваме да се бунтуваме, да търсим алтернативи, разделяме се и намираме нов партньор. Какво се случва много често – оказваме се в същата ситуация и с новия си партньор. Това може да се повтаря многократно. Очевидно нещо трябва да се промени, но какво?

НЕ МОЖЕШ ДА ПРОМЕНИШ НЕЩО, КОЕТО ПРАВИШ ПОДСЪЗНАТЕЛНО. МОЖЕШ обаче, ДА ГО ПРИЕМЕШ И ТОГАВА СЕ СЛУЧВАТ РАЗЛИЧНИ НЕЩА…

ВТОРА ВАЖНА ПРИЧИНА за избора на партньор е КАКВО МИ Е ЛИПСВАЛО В СЕМЕЙСТВОТО? От тук тръгват идеите за постигане на цел – мечта. Например, ако някой е живял в бедно семейство то за него би било добре да намери по-заможен партньор и този проблем да изчезне без особени усилия. Тогава, пак подсъзнателно, ориентацията е към по-добре уредени лица и някой други /важни/ качества отстъпват място на материалните удобства. Едва ли е нужно да се впускам в обяснения как се развива една такава връзка. Просто ще кажа, че правилото „Или приемаш или променяш“ е решаващо за отношенията. Ако се постигне напасване на характерите всичко ще е ОК, но ако по-бедният реши да надига глава, едва ли тя ще остане за дълго вдигната високо. Промяната обикновено е раздяла и не от тихите.
Това е само един пример. Липсата на каквото и да е в детските години може да бъде причина за избор на партньор, при който няма такъв проблем. Конфликтите възникват от други неща, които в началото не се забелязват, а по-късно прерастват в дразнещи фактори и започват да рушат връзката.
ТРЕТА ВАЖНА ПРИЧИНА Е ФОРМАТА НА СТРАХ, която е индивидуална и трябва да се знае, че всеки човек има някаква форма на страх. При някой хора тя е силно изразена и всички около него я знаят, но при други хора тя е добре потисната или добре контролирана и околните не я забелязват.
Страхът съществува през целия ни живот и ние свикваме с него. В случаите, когато сме в криза се усеща точно какъв е типът на страха.
Как страховете ни стават причина за избор на партньор? Партньорът ни се явява: закрилник или „банкова сметка“, или утешител, или разбиращ проблемите ни; някой, с който да се напиете … всичко, за което можете да се сетите. Партньорът е буферът. Той поема целия негативизъм от нашите страхове. До колко ще издържи е друг въпрос!
Със страховете трябва да се работи. Те изграждат най-мощните защити на личността. Чували ли сте как някой казва: „На всичко съм готов, само това НЕ!“ А питали ли сте го: „Защо?“  Най-вероятно ще ви отговори, че не знае. Може и да измисли някаква причина, за да излезе от неудобната ситуация, но вие трябва да сте наясно, че това е неговият страх и неговата защита!
Проблеми от този тип се превръщат в омагьосан кръг. Правим каквото правим и всеки път, когато стигнем до един проблем, постъпваме по същия начин, по който винаги постъпваме и пак се връщаме на изходната позиция и се питаме – Защо не стават нещата? Така е много често в семейните отношения и също – в професионалните. Усетите ли, че не можете да се избавите години наред с някакъв проблем, вие имате работа с нечий страх – може да не е вашият, а на другата страна. ТОЗИ ПРОБЛЕМ НЕ МОЖЕ ДА СЕ РЕШИ ДОКАТО ПРАВИТЕ ЕДНО И СЪЩО. Нивото на съзнание, където е проблемът, трябва да се промени!
И така, нека да завършим тази наша виртуална среша оптимистично. Аз бих казала следното – Който търси намира, който реши да направи промяна вече е направил първата стъпка. Най-трудно е да се устои, да не се спира, да се приеме всяка ситуация и да се погледне от другата страна. Коя е другата страна ли? Тази, която не виждаме, но съществува.
************************************************************************************************************
Семейни и индивидуални консултации се провеждат с предварително записване. Цени – вижте тук
Телефон за контакти: 0887 689903 – Люба Комитова